Rotorura

Vandaag als eerste WiOTopu thermal wonderland bezocht. De grote geiser (lady knox) spuit om 10.15 (met behulp van wat zeepsop) dus we moesten vroeg op. Precies op tijd om de spuitende geiser nog te bewonderen. 100en mensen zater op de tribune. Door er wat zeeppoeder in te gooien, begon te geiser te stomen. Ging best hoog. Toen hebben we te kraters en natuurlijk de champagne pool bezocht. Prachtig, de kleuren en het borrelende water. Eerst hadden we regen, later klaarde het op. Daarna hebben we de Whakarevareva village bezocht. Hier wonen nog ca 300 Maoris op een actief thermisch gebied, met direct kokende poeltjes naast je huis, waarin eieren en mais gekookt worden. De aardkost is hier op verschillende plaatsen maar 1 meter dik, daaronder is al de hete aarde. Veel stoom komt er uit de grond. Huizen en electrische apparaten zijn na 2 jaar versleten. De aarde is hier zo warm, dat de lijken boven de grond begraven moeten worden. De Maori gids, een stevige Maori vrouw met tatoeages , vertelde veel. Ook leek ze met iedereen die we in het dorp tegen kwamen vewandt. Bij iedereen zij ze 'this is my auntie!' De Mauris leven al meer dan 200 jaar op dit land. Hier wordt het dinner dansan al 100en jaren in de grond gestoofd. Dat is lekker makkelijk koken. Je doet je eten in een bak in de grond, en een paar uur later is het klaar. Aan de ingang van het dorp was er een brug boven een riviertje, waar kinderen (vanaf die brug) naar munten doken.

s Avonds hebben we een cultureel dinner met Maori voorstelling gedaan in het Mitai dorp. Om 6 uur werden we met het busje opgehaald, onze chauffeur Larry (een boomlange, kale kwart-Mauri met bluetooth in zn oor) probeerde er een vrolijke boel van te maken, we moesten die avond veel pappagaaien gedrag vertonen: Can we say? Moesten paar keer klappen in de bus en Larry probeerde dat we ons aan elkaar voorstelden. Ook 3 Nederlandse backpackers in de bus. Ca. 300 mensen waren aanwezig, en als een soort rode draad door de avond waren wij een bezoekende stam in het dorp. We moesten een stamhoofd verkiezen (dat werd tegen wil en dank de Australier Greg) welke ons zou vertegenwoordigen bij de Chief. Eerst een aankomende kanoe van Maori krijgers in het beekje bekeken. Daarna de voorstelling, waarin de Maori chief ons begroete. Veel zang, dans, krijgsliederen en stokspelen. De chief (tevens bedrijfslijder) probeerde op een losse manier ons de Maori cultuur nader te brengen. Veel grapjes. Toen de `Hangi`; een tradditioneel Buffet met veel vlees en aardappelen, in de grond gespoomd. All you can eat. Daarna gloewormpjes bekeken met zaklamp in het bos. Het was zo donker dat Silvia op een gegeven moment een wildvreemde beet had. Larry fungeerde ook als gids door het bos. Veel uitleg bij elke boom en tenslotte een kraakhelder vijvertje bekeken. Het zuiverste water van Nieuw Zeeland, volgens Larry. In het hotel snel naar bed.

Marcel

elly

heel leuk dat jullie zo bezig gehouden worden en jullie hebben tenminste warme voeten hier vriest het nog een graad of 8 ben best wel jaloers en de vissen doen het ook nog.