Qtown
10 feb. 2010
🇳🇿
vanuit Nieuw-Zeeland
Queenstown. Van oorsprong een goudgraversstadje, zoals zo veel nederzettingen in deze buurt, maar nadat het goud ´op´ was na 1900, ontwikkelde het zich langzaam als een vakantiebestemming. Net als
Wanaka gelegen in een dal aan een meer omringd door bergen. De bergen hier zijn alleen groener dan in Wanaka (deels beplant met dennebomen) en voor een deel stijler, waardoor het geheel iets
imponerende overkomt. Veel van de bergen hier staan bekend als goede ski mogelijkheid. Vanuit die ski bestemming heeft Queenstown zich ontwikkeld als bestemming om allerlij halsbrekende touren uit te
halen. Van waterskieèn en bungy jumping tot paragliden en skydiven en alles wat je er maar tussenin kunt bedenken. Als er iets is wat je adrenaline spiegel kan doen stijgen, kun je het hier in
Queenstown ondergaan. Het stikt hier dan ook van jongere actie touristen en iets oudere mensen die zich aan hen vergapen. Het verandert meteen de sfeer van het stadje. Er is een druk uitgaansleven,
veel bars en restaurants die nu eens niet om 8 uur al uitgestorven zijn. Aan de zonovergoten pier met uitgestrekt grasveld en klein strandje is het dan tot zonsondergang ook gezellig druk, waarna het
gebeuren zich in de clubs en bars verplaatst. De stad heeft dus geen rustig kleinestadsgevoel als Wanaka, maar is druk en jong. Net buiten het centrum zijn de straten bezaait met hotels, motels en
backpackeraccomodaties. (Midrange onderkomens zijn er echter minder)
Vanaf Wanaka door het tuinbouwgebied van NZ gereden. Veel Wijn en fruit. Daarna nog naar Arrowtown. Dit stadje was tussen 1860 en 1890 een welvarend goudzoekersstadje. Het bijzondere is dat er nog meer dan 70 gebouwen uit die tijd in de stad staan. De hoofdstraat is bezaait met oude houten en stenen gebouwen, wat het geheel een echt wild west idee geeft. Je waant je werkelijk in die tijd, als je even de hordes touristen wegdenkt. Er zijn veel souvenierswinkels, boutiques en juweliers in de straat. De planet zegt dan ook terecht dat het enige goud dat hier nog blinkt de creditcard is. In de mooit binnenhofjes vind je tevens wat cafe´tes, waar we in een van hen nog hebben gelunched. De plaatselijk bioscoop is van het idee cinema paradiso; ook met banken en kussens. Het is allemaal waanzinnig schattig en opmerkelijk dat de stad het vanuit een failliet goudzoekersdorpje tot favoriete touristen bestemming heeft geschopt. Om zo iets klaar te spelen, moet je wel iedere winkelier van de straat mee krijgen. Ook de woonwijken zijn erg mooi en bijna bungalo achtig. Het is dus zeker geen arm dorpje.
Net buiten de stad vind je nog een oude Chinese nederzetting. Rond 1860 kwamen er veel Chinezen naar Nieuw Zeeland om hun geluk te zoeken als goudzoeker. Het idee was snel zo veel mogelijk geld te verdienen en dan weer terug te gaan. Veel van hen deden dit ook, hoewel over het algemeen 1 op de 7 goudgravers niet overleefde. De nederzetting bestaat uit kleine lemen hutten, net genoeg om in te slapen en wat spullen neer te zetten. Interessant om te zien. Enkele van de hutten zijn nageboud en de lokale winkel (het middelpunt van de chinese communie) is gerestaureerd met werkende ramen en deur) Toen rond 1880 er geen goud meer werd gevonden, is de chinese nederzetting langzaam weer verdwenen, tot in 1920 ook de eigenaar van het winkeltje overleed, officeel het einde van de Chinese community in Arrowtown. De Chinesen die na de gold rush bleven, sleten hun oude dag in hun hutjes in een vrij eenzaam bestaan (maar nu wel zonder het rascisme van eerder, omdat ze niet meer als conucrrent werden aangezien) terwijl anderen in de tuinbouw elders in NZ een bestaan opbouwden. Opmerkelijk om te zien hoe die mensen geleefd hebben. Ook bouwden ze op de helling tuintjes aan voor hun groenten.
Op weg naar Queenstown kom je ook langs de bekendste bungy jump locatie ter wereld, vanaf de historische Kawarau suspention bridge. Bungy Jumping is ontstaan op de pacifische eilanden als moedproef voor jonge mannen. Ze bonden een liaan aan hun voet en sprongen van de boom, om centimeters boven de grond stil te bijven hangen. Oorsrponkelijk door de Pacifische immigranten (de Maori) naar NZ gebracht, in de jaren 70 en 80 opgepikt door westerse waaghalzen. Pas in de jaren 80 kreeg Bungy Jumpin internationale faam, toen de Nieuw Zeelander AJ Hacket van de Eifeltoren sprong. Deze zelfde man is eind jaren 80 op de historische brug bij Queenstown begonnen bungy jumping commercieel te exploiteren en heeft op deze manier een waar imperium opgebouwd. De jump gelegenheden in Queenstown zijn ook in zijn handen en hij heeft zijn activiteiten ook uitgebreid naar Skydiven etc. Sinds je Kwarau brug in de jaren 60 in verval raakte (omdat er direkt naast een stalen brug was gebouwd) heeft AJ Hacket er voor gezorgd dat deze in de jaren 90 volledig werd gerestaureerd. Natuurlijk zodat je er beter vanaf kan springen, maar toch! Zonder hem was deze historische brug verloren gegaan. Nu zijn er in totaal al bijna een miljoen mensen vanaf gesprongen. Wij zagen ook een paar mensen (gillend of niet) de jump maken. Achteraf kan je er een DVDtje en fotos van kopen (45 dollar elk; katjing!)
In Queenstown aangekomen met de gondel de berg op. Hier was ook weer een centrum van activiteiten. Voor de actie touristen was er rodelen, paragliden en zelfs bungy jumpen van de berg, voor de minder avontuurlijken was er een luxe restaurant, haka show en natuurlijk het prachtige uitzicht. Vanaf hier kun je over de stad aan het diep blouwe meer kijken. De omliggende bergen waren allemaal goed te zien. Hier vandaag geen wolken voor de toppen. We kwamen nog een duits meisje tegen dat vanaf het dal helemaal naar de top was gelopen (een wandeling van meer dan 6 uur!) Ik deed nog een korte wandeling rond de 'skyline' door het hoge dennebos. Het rook net als thuis! Een dikke dennegeur met een dekbed van naalden en denneappels op de grond. Omdat ze hier van oorsprong geen dennebomen hebben, zullen deze bomen wel zijn aangeplant voor de houtkap. Vanaf een uitkijkpunt zag je op de andere berg nog de rode bloesem van de dinges boom, die we in de alpen zo veel hadden gezien. Boven ons hoorden we het boze ka ka ka van een valk die zijn prooi was misgelopen.
Weer beneden in de stad nog naar de waterfront gelopen (even langs het water) en daarna nog even in de winkeltjes van de Queenstown Mall gedoken Je ziet het niet vaak, een voetgangerszone. We hadden vandaag weer geluk met het weer. Het begon bedekt, maar zodra we bij Queenstown waren, weer volop zon. Vanaf ons hotel boden de roodgekleurde bergen een waanzinig vergezicht.
11 feb. 2010, 11:21
Wat een uiteenlopende dingen zijn daar allemaal te zien zeg! We krijgen een goed beeld zo. Maar vooral de verhalen zijn uitmuntend! Alsof jullie na een dagje ze hier thuis zitten te vertellen!! Mooie foto's en stoer volgens Chai zo'n heli vlucht! Mir
{{ reactie.post_date.date | formatDate('DD MMM YYYY HH:mm') }}